(0)

Soorten haardhout

Er zijn veel boomsoorten, en dus ook veel soorten haardhout. Niet elk soort is even geschikt om te stoken. Hier lees je meer over drie soorten haardhout die we in onze webshop aanbieden.

Hardhout en zachthout

Ten eerste kan er een onderscheid gemaakt worden tussen hardhout en zachthout. Hardhout wordt ook wel loofhout genoemd, zachthout staat ook wel bekend als naaldhout. Het verschil tussen hard- en zachthout begint bij de voortplanting. De zaden van hardhout zijn beschermd door een vrucht, denk aan appelbomen of eikenbomen. Dit noem je bedektzadige bomen. De zaden van zachthout hebben geen beschermend omhulsel, dit zijn naaktzadige bomen, zoals een den of spar. Naaldbomen (zachthout) groeien sneller dan loofbomen (hardhout), waardoor zachthout minder compact is dan hardhout. Dat zorgt ervoor dat zachthout een snellere verbranding heeft dan hardhout.

Verschillen tussen houtsoorten

Bij Haardhout.eu vind je vijf soorten hout: eiken-, essen-, berken-, beuken- en elzenhout. Drie harde houtsoorten en twee zachte houtsoorten. Lees hier meer over de verschillen tussen de soorten haardhout en welk soort het meest geschikt is voor jouw gebruik.

Eikenhout

Eikenhout is een harde houtsoort dat langzaam en lang brandt. Eikenhout heeft een sterke geur en kan wat spetteren. Het vlammenspel van eikenhout is levendig. Deze houtsoort is uitermate geschikt voor de rendementsstoker met een gesloten haard.

Essenhout

Essenhout is hardhout dat vrijwel geurloos is en niet spat, daarom raden we essenhout altijd aan voor gebruik in een pizza houtoven. Daarnaast heeft essenhout een mooi vlammenspel en een hoog rendement. Essenhout past het beste bij culinaire toepassingen en is perfect openhaardhout.

Berkenhout

Berkenhout is een zachtere houtsoort dan eiken- en essenhout. Dat betekent dat het sneller en makkelijker ontvlamt en veel warmte in een korte tijd geeft. Berkenhout brandt wel minder lang dan eikenhout en essenhout. Berkenhout is bij uitstek geschikt voor de gelegenheidsstoker of het gebruik van bijvoorbeeld een vuurkorf.

Elzenhout

Elzenhout is een zachte houtsoort, maar de meest harde, van de zachte houtsoorten. Zachthout ontbrandt snel en is daardoor zeer gemakkelijk aan te steken, dit levert vervolgens een prachtig vlammenspel op!

Beukenhout

Beukenhout is een harde houtsoort, het voordeel hiervan is dat deze houtsoort langer brandt dan zachthout en dit levert je dus een hoger rendement op. Hierdoor is beukenhout uitermate geschikt voor het bereiden van gerechten in een houtoven, BBQ of braai. 

Haardhout kopen

Nu je weet welk haardhout je het beste kunt kopen voor jouw gebruik: neem een kijken in onze webshop! Je vindt er diverse maten pallets met ovengedroogd haardhout. Eenvoudig online besteld en gratis thuis afgeleverd. Breng een bezoekje aan onze webshop!

Kunnen we je helpen?

Heb je een vraag of een opmerking over ons assortiment of onze service? We helpen je graag. Laat je telefoonnummer achter of neem direct contact met ons op.