(0)

Verschil tussen hardhout en zachthout

Ben jij een fanatieke stoker en vraag jij je af waarom het ene hout beter of langer brandt dan het andere? Hier lees je meer over het verschil tussen hardhout en zachthout.

Loofhout en naaldhout

Bij haardhout.eu bieden we zowel hard- als zachthout aan. Het eiken- en essenhout dat we aanbieden valt onder hardhout en berkenhout valt onder zachthout. Hardhout staat ook bekend als loofhout. Zachthout wordt ook wel naaldhout genoemd. Het verschil tussen hardhout en zachthout zit hem niet in de sterkte van het hout, maar in de groei van de boom.

Naaktzadigen en bedektzadigen

De manier waarop een boom groeit, begint bij de voortplanting. Bij sommige boomsoorten hebben zaden met een vrucht, een omhulsel, denk aan een appel- of eikenboom. Dit zijn bedektzadigen. Bomen die zaden zonder omhulsel hebben noem je naaktzadigen. Een den of spar is een naaktzadige. Een naaktzadige boom (naaldhout, zachthout) groeit sneller dan een bedektzadige boom (loofhout, hardhout). Dat maakt zachthout minder compact dan hardhout.

Verbranding

Omdat zachthout minder compact is dan hardhout, brandt het makkelijker en sneller. Dat is dan ook de reden waarom de ervaren stokers graag hun haard opstoken met zachthout, en overstappen naar haardhout als de haard eenmaal goed brandt. Hardhout brandt namelijk langzamer en langer dan zachthout, en levert dus een hoger rendement dan zachthout.

Haardhout.eu levert eikenhout, essenhout en berkenhout. Wil je meer te weten komen over deze soorten haardhout? Lees dan deze informatie.

Jouw houtkeuze op een pallet

In onze big bags zit een mix van eiken-, essen- en berkenhout. Een mix van hardhout en zachthout dus! Heb je liever óf hardhout óf zachthout, dan is het aanbevolen om een pallet haardhout te bestellen. Met onze hele, halve of driekwart pallets krijg je ovengedroogd haardhout naar jouw keuze. Alle pallets haardhout worden gratis bij je thuisbezorgd. Heb je vragen over ons haardhout of onze service? Neem dan contact met ons op!

Haardhout bestellen bij Haardhout.eu

Haardhout.eu is dé webshop om online haardhout te bestellen. Bekijk ons ruime assortiment haardhout. Altijd ovengedroogd en levering in heel Nederland.