(0)

Gedroogd Haardhout

Sprokkel je zelf je haardhout bij elkaar, dan weet je dat het hout niet meteen de kachel in kan. Nat hout brandt namelijk niet, het smeult hooguit. Ben je op zoek naar stookklaar hout? Koop dan gedroogd haardhout! Hier lees je meer over de voordelen van gedroogd haardhout én over ons assortiment kant-en-klaar haardhout.

Wat zijn de nadelen van nat haardhout?

Vers hout heeft een vochtgehalte van 50% tot 80%, haardhout met zo’n hoog vochtpercentage brandt niet, eerst zal het vocht uit het hout verdampen waardoor het gaat roken. Dat is zonde van de energie, want het levert niet zoveel warmte op. De temperatuur in de haard bereikt geen hoge temperatuur en het hout kan dus niet volledig verbrand worden. De roetresten in de haard zorgen voor een extra laagje in de haard, wat de convectiewarmte tegenhoudt. Het stoken van nat haardhout is ook nadelig voor het milieu: de rook, roet en onverbrande deeltjes vliegen de pijp door naar buiten, waar ze het milieu vervuilen. Dat is met nat hout veel meer het geval dan met droog hardhout!

Vochtpercentage haardhout

Wist je dat vers gekapt hout een vochtigheidsgraad heeft van 60%? Terwijl haardhout wat je wilt stoken een vochtpercentage moet hebben van tussen de 12- en 18%. Hoelang het hout moet drogen is afhankelijk van de hoogte, van het vochtpercentage, weer/omgeving en het type hout.

Het vochtgehalte van hout is van grote invloed op de stookwaarde van hout en het verbrandingsproces. Wanneer het vochtpercentage te hoog is wordt de verbrandingstemperatuur sterk negatief beïnvloed. Het gevolg hiervan is een laag rendement, wat tevens slecht voor het milieu is en een vervuild toestel en rookgasafvoerkanaal oplevert.

Let op: Het Haardhout in onze webshop is ovengedroogd en stookklaar!

Hoe weet ik of haardhout gedroogd is?

Het is aanbevolen om altijd gedroogd haardhout te stoken. Je kunt op een aantal manieren checken of het hout droog genoeg is. Grote stammen en hout dat bedekt is met mos of aarde heeft vrijwel altijd een hoger vochtgehalte dan kleinere blokken, schoon hout. Daarnaast is hout dat op de grond ligt natter dan hout dat in een houtopslag is bewaard.

Droog haardhout is lichter van kleur dan nat hout. Daarnaast kan droog hout gaan scheuren, dat is het teken dat het zijn vocht aan het verliezen is. Tot slot brandt droog haardhout veel gemakkelijker dan nat(ter) haardhout, zonder grote rookwalmen.

Gedroogd haardhout bestellen

Droog haardhout ontvlamt veel makkelijker, geeft meer warmte en is beter voor het milieu. Om zeker te weten dat het haardhout droog genoeg is, raden we aan om ovengedroogd haardhout te bestellen. Wij bieden big bags en pallets met eiken, essen en berkenhout aan en wij leveren ons haardhout in heel Nederland. Bekijk ons aanbod gedroogd haardhout!

Haardhout bestellen bij Haardhout.eu

Haardhout.eu is dé webshop om online haardhout te bestellen. Bekijk ons ruime assortiment haardhout. Altijd ovengedroogd en levering in heel Nederland.