Gedroogd haardhout

Het nadeel van zelf haardhout sprokkelen is, naast het harde werk, dat het niet meteen de kachel in kan. Nat hout brandt niet, het smeult hooguit. Ben je op zoek naar gebruiksklaar hout? Koop dan gedroogd haardhout!

Wat zijn de nadelen van nat haardhout?

Vers hout heeft een vochtgehalte van 50% tot 80%, haardhout met zo’n hoog vochtpercentage brandt niet, eerst zal het vocht uit het hout verdampen waardoor het gaat roken. Dat is zonde van de energie, want het levert niet zoveel warmte op. De temperatuur in de haard bereikt geen hoge temperatuur en het hout kan dus niet volledig verbrand worden. De roetresten in de haard zorgen voor een extra laagje in de haard, wat de convectiewarmte tegenhoudt. Het stoken van nat haardhout is ook nadelig voor het milieu: de rook, roet en onverbrande deeltjes vliegen de pijp door naar buiten, waar ze het milieu vervuilen. Dat is met nat hout veel meer het geval dan met droog hardhout!

Hoe weet ik of haardhout gedroogd is?

Het is aanbevolen om altijd gedroogd haardhout te stoken. Je kunt op een aantal manieren checken of het hout droog genoeg is. Grote stammen en hout dat bedekt is met mos of aarde heeft vrijwel altijd een hoger vochtgehalte dan kleinere blokken, schoon hout. Daarnaast is hout dat op de grond ligt natter dan hout dat in een houtopslag is bewaard.

Droog haardhout is lichter van kleur dan nat hout. Daarnaast kan droog hout gaan scheuren, dat is het teken dat het zijn vocht aan het verliezen is. Tot slot brandt droog haardhout veel gemakkelijker dan nat(ter) haardhout, zonder grote rookwalmen.

Wat is ovengedroogd haardhout?

Ovengedroogd haardhout heeft een speciale behandeling gehad in een goed geïsoleerde oven. Het doel is het terugbrengen van het vochtpercentage tot minder dan 20%, dat wordt gedaan door de temperatuur en luchtstroom gecontroleerd te regelen.

Gedroogd haardhout bestellen

Droog haardhout ontvlamt veel makkelijker, geeft meer warmte en is beter voor het milieu. Om zeker te weten dat het haardhout droog genoeg is, raden we aan om ovengedroogd haardhout te bestellen. Bekijk ons aanbod gedroogd haardhout!