Mijn bestelling: Geen producten Afrekenen

Gedroogd haardhout

Haardhout is er in alle soorten en maten. Zo kunt u bij ons terecht voor drie soorten haardhout: essenhout, berkenhout en eikenhout. Bij haardhout.eu is al het hout gedroogd en dus stookklaar. Het grote voordeel van gedroogd haardhout is dat u het niet eerst voor een lange periode hoeft te laten drogen en op te slaan en dat bespaart u dus ook veel ruimte. Gedroogd haardhout kunt u bij haardhout.eu bestellen op zowel pallets als in bigbags.

Hoe weet ik of mijn haardhout gedroogd is?

Vers gekapt hout is erg vochtig, het bestaat namelijk voor een groot deel uit water. Zo kan vers gepakt haardhout wel 50% water bevatten. Haardhout is pas stookklaar als het gedroogd is. Gedroogd haardhout levert een hoger rendement en is makkelijker brandend te houden. Vers gekapt haardhout is wel goedkoper dan gedroogd haardhout, alleen het nadeel is wel dat u het dan eerst 1 tot 2 jaar moet laten drogen. Maar hoe weet u nu of uw haardhout gedroogd is?

  • Gedroogd haardhout heeft een grauwe kleur, de kleur is afwijkend van versgekapt haardhout.
  • Scheuren in het hout kunnen er op wijzen dat het hout zijn vocht verliezen. Scheuren hoeven echter niet te betekenen dat het hout stookklaar is, maar het zit dan wel in het drogingsproces.
  • Gedroogd haardhout is lichter dan versgekapt haardhout. Aangezien vers haardhout veel vocht kan bevatten, betekent dat het ook een stuk zwaarder kan zijn. Gedroogd haardhout verliest dus veel gewicht tijdens het drogingsproces.
  • Gedroogd haardhout brand over het algemeen vrij snel. Hoort u het hout sissen of ziet er u veel rook vanaf komen, dan is het haardhout waarschijnlijk nog te nat.


Nadelen van nat haardhout

Gedroogd haardhout is beter dan nat haardhout. Nat haardhout levert niet alleen minder warmte, maar het is ook slecht voor het milieu. Bij de verbranding van nat haardhout heeft u te maken met meerdere schadelijke effecten:

  1. Bij de verbranding van vers haardhout wordt in eerste instantie al het vocht uit het hout gekookt, voordat het kan branden. Door het verdampen van het water gaat veel energie van het hout verloren en dus levert het minder rendement op.
  2. Nat haardhout kan niet goed verbranden. Door het verbranden van nat haardhot ontstaan er meer teer- en roetresten die achterblijven in de openhaard. Teer- en roetresten kunnen brandgevaarlijk zijn en vervuilen uw schoorsteen. Gedroogd haardhout is goed voor uw schoorsteen, maar ook beter voor het milieu.
  3. Nat haardhout stoot veel onverbrande roet- en houtgasbestanddelen af die in de open lucht komen en dat is niet goed voor het milieu.


Kortom: gedroogd haardhout levert meer rendement op, geeft geen rook, sist niet en is tenslotte ook veel milieuvriendelijker.

Haardhout bestellen

Op onze website kunt u eenvoudig uw voorraad haardhout bestellen. U kunt bijvoorbeeld ovengedroogd openhaardhout op pallets bestellen of een mix van eikenhout, essenhout en berkenhout in een bigbag. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Direct haardhout bestellen