Mijn bestelling: Geen producten Afrekenen

Schoon stoken in je openhaard of houtkachel

Er gaat niets boven een echte openhaard. Je geniet van het knisperende geluid van het haardvuur en de heerlijke geur die van het hout afkomt. Je staart in het vuur en droomt weg op de bank. Heb je een houtkachel? Dat is ook een sfeervolle manier van stoken. Maar je wilt ook het liefst schoon stoken, maar hoe doe je dat?


Het verschil tussen haardhout en kachelhout

Kachelhout verschilt van haardhout. Zo is al het haardhout wel geschikt voor de kachel, maar zijn niet alle soorten hout geschikt voor de open haard. Het grote verschil is dat haardhout niet mag spatten, bij een houtkachel is dat geen probleem. Een houtkachel is dicht en dus zijn alle soorten hout in principe geschikt als kachelhout. Wil je meer weten over de verschillen tussen haardhout en kachelhout.

Openhaard woonkamer

Het assortiment haardhout

Alle soorten brandhout zijn in principe geschikt voor de verbranding in een houtkachel. Zo heeft Haardhout.eu essen haardhout, berken haardhout en eiken haardhout in assortiment. Wil je  een mix van deze drie soorten brandhout, dan raden wij een bigbag aan.

Essen haardhout op pallets

Berken haardhout op pallets

Eiken haardhout op pallets

Bigbags (mix van essen-, berken- en eikenhout)

Twijfelt u welk haardhout het beste is voor uw openhaard of houtkachel? Neem dan contact op met Haardhout. Wij geven u graag informatie over het beste haardhout. 

Soort hout waarmee je stookt

Het soort hout waarmee je stookt is van belang om schoon te stoken. Berkenhout brandt snel en geeft een mooi vuur. Eikenhout heeft een groter vuur en een hogere temperatuur nodig om tot ontbranding te komen. Essenhout heeft juist een lange verbrandingstijd. Zodra het vuur aan is, brandt het lang. Daarnaast maakt het veel uit of het hout ‘nat’ of droog is. Omdat het soort hout wat je gebruikt zo van belang is om schoon te stoken, is het goed om u er in te verdiepen welk hout het beste is. 

Wil je weten wat het beste haardhout is?

Manier van stoken

Het is natuurlijk heel vervelend als de kamer vol met rook staat. De manier van stoken beïnvloedt ook de uitstoot. Als je goed stookt ruik en zie je buiten geen rook. Gebruik daarvoor voldoende hout; stook goed door in het begin en zorg dat er snel een hoge verbrandingstemperatuur is.

Openhaard

Tips voor schoon stoken

We zetten nog even wat tips op een rij zodat je zo schoon mogelijk kan stoken:

- Gebruik goed hout 
- Zorg voor genoeg ventilatie en een geschikt rookkanaal
- Stook op de goede manier
- Voeg steeds nieuw hout toe en laat de kachel of openhaard goed branden

Het beste haardhout

Ben je op zoek naar het beste haardhout? Kijk dan eens bij Haardhout.eu. Wij leveren essen-, berken- en eikenhout en bigbags. Neem contact op als je meer informatie wilt over welk hout het beste haardhout is voor je openhaard op houtkachel. 

Levering van haardhout

Haardhout.eu levert haardhout gratis door heel Nederland. Meer weten over de levering van haardhout
Neem contact op met Haardhout.eu of bestel direct je haardhout.

Neem contact op

Direct haardhout bestellen