Mijn bestelling: Geen producten Afrekenen

Welk haardhout is het beste?

Op zoek naar het beste haardhout? 

Haardhout.eu is dé specialist in haardhout. We delen graag onze kennis en ervaring over haardhout. Een kleine oriëntatie voor u begint met stoken is belangrijk. Het is namelijk niet altijd verstandig om zomaar een willekeurig soort hout in uw openhaard of houtkachel te plaatsen. Zo wilt u het schoonste hout vinden voor uw kachel. Schoon in de zin van: goed voor het milieu en niet te veel uitstoot van fijnstof. 

Kies altijd voor gedroogd en stookklaar

Hout is pas stookklaar wanneer het vochtpercentage laag genoeg is. Dit percentage ligt tussen de 20 en 25%. Ter indicatie: net gekapt hout bevat 50% vocht. Zoek om die reden naar ovengedroogd haardhout. Hout waarvan het vochtpercentage laag genoeg is om perfect te kunnen stoken. De percentages gelden voor alle soorten hout, of u nu opzoek bent naar essen, berken of eiken. De meest praktische keuze is om voor een leverancier te kiezen die ovengedroogd en stookklaar hout levert. Dit bespaard u veel moeite. 

Welke houtsoort is het best te stoken?

Dit hangt helemaal af van uw situatie. Zo verschilt het welke kachel u heeft en hoeveel waarde u hecht aan de snelheid van het verbranden, hoe schoon het hout is of de warmte die het hout afgeeft. Om u een inzicht te geven, zetten wij de beste houtsoorten op een rijtje.

1. Berken haardhout

Berken haardhout is een van de meest populaire soorten hout om mee te stoken. De zachte houtsoort brand snel en is voordelig. Deze korte verbrandingstijd zorgt ervoor dat u ook in kortere tijd een vuurtje kunt stoken. Daarnaast moet u het vuurtje continu in de gaten houden, waardoor het stoken van berken hout niet als saai gezien kan worden. Nog een voordeel van berken haardhout is dat het vuur veel warmte geeft en niet spat. Een perfect soort hout voor binnen en buiten. Meer weten over berken haardhout?

2. Eiken haardhout

De meest verkochte houtsoort. In tegenstelling tot berken haardhout heeft eiken haardhout een trage verbranding. Zo heeft u lang plezier van uw blokken haardhout en heeft u er weinig omkijken naar. Eiken haardhout rookt amper en geeft een warme, sfeervolle vlam. Eiken haardhout is voornamelijk populair bij de wat grotere openhaarden. Lees alles over eiken haardhout!

3. Essen haardhout

Haardhout met hoog rendement gezocht? Kies voor essen haardhout. Een lange verbrandingstijd zorgt ervoor dat u er lang bijzit. Ideaal voor het kampvuur in de zomer. Ook in de wintermaanden zit u er warm bij met essen hout. Een gezellig vlammenspel is kenmerkend tijdens de verbranding van de es. Het enige nadeel wat wij zien aan het essen haardhout is het aanmaken. U zult aanmaakhout of aanmaakblokjes nodig hebben om het hout op gang te helpen. Daarna geniet u wel extra van de warmte die deze sfeervolle houtsoort in huis haalt. Lees meer over essen haardhout.

Keuzehulp haardhout

Kies het beste haardhout op basis van deze infographic. 

Bestel het beste haardhout online

Haardhout.eu is een betrouwbare leverancier van haardhout in uw omgeving. In ons assortiment vind u de drie bovengenoemde toppers haardhout. Neem gerust een kijkje op onze site om meer informatie te vinden over ons ovengedroogd haardhout. Heeft u geen voorkeur? Kies dan eens voor onze haardhout mix in een bigbag. Zo heeft u voordelig een kuub hout met een mix van berken, essen en eiken openhaardhout. 

Wij bezorgen het beste haardhout gratis in Zuid West Nederland. Woont u buiten Zuid-West Nederland? Neem dan contact op over de bezorgkosten. Heeft u graag behoefte aan meer advies over ons haardhout? Wij helpen u graag! 

Direct haardhout bestellen